vineri, 21 decembrie 2012

Dizabilitatea - o entitate publică!

PENTRU CINE E 
ÎN STARE SĂ ÎNȚELEAGĂ

    Dizabilitatea este o problemă de sănătate serioasă foarte gravă, care are nevoie de ajutor și sprijin pentru a se putea trăi cu ea. Altfel se moare, pur și simplu.

     Peste un milard de persoane din întreaga planetă se prezintă cu o formă sau alta de dizabilitate, dintre care aproximativ 200 de milioane sunt în mari dificultăţi de viață, atrage atenţia un studiu efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)şi Banca Mondială, potrivit mai multor surse de pe net, fără să le citez.

     Documentul în cauză numără 350 de pagini și o muncă de cercetare desfășurată pe parcursul a patru ani de zile, la care au participat 360 de cercetători, unii dintre care confruntându-se ei însuși cu diverse dizabilităţi, printre care omul de știință Stephen Hawking. Principalele prevederi ale raportului stipuleaza că din cauza populaţiilor îmbătrânite predispuse riscului de accidente, a numărului de cazuri cu afecţiuni cronice în continuă creştere: diabet, boli cardiovasculare, cancer şi boli mintale, dizabilitatea va deveni o entitate publică în egală măsură cu violența la nivel mondial. Pe seama ignoranței și discriminărilor ce persistă peste tot.



     Pentru o mai bună înţelegere a dimensiunii acestei probleme, cele două instituţii subliniază frecvenţa dizabilităţilor: una din fiecare şapte persoane din lume sau 15 la sută din populaţia totală a globului.

     Și ultima dată când OMS a efectuat un astfel de studiu a fost tocmai în 1970, atunci prevalenţa dizabilităţilor era de doar 10 la sută. E mult sau e puțin, nu asta e întrebarea ce trebuie pusă. Ci faptul că dizabilitatea este o problemă de sănătate serioasă foarte gravă, care are nevoie de ajutor și sprijin pentru a se putea trăi cu ea. Altfel se moare, pur și
simplu. Pentru cine e în stare să înțeleagă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru timpul acordat ....